Salı, Kasım 13, 2007

Sıkma Çeşitlemeleri ve mecburiyetten Calzone !


Eşimin ilkokul yılları Adana'da geçmiş ve her zaman orayı çok sevgiyle ve mutlulukla anar. Bense üniversitede çok sevdiğim sınıf arkadaşım Senem sayesinde Adana ve güzelim yemekleri tanıştım. Bir sömestir tatilinde hayatımda yediğim en güzel yemekleri Adana'da misafir olduğumuz, o çok hamarat hanımların evlerinde yemiştik. İşte sıkma ile o zaman tanışmıştım.


Uzun zamandır da eşim "bi öğrensen de yesek" diyordu. Tarif için hemen konunun uzmanı Fatoş Yenge'yi Bakü'den arayıp tarifini aldım.


Sıkma hamuru ekmek hamurundan olurmuş. Klasik ekmek tarifinden ya da fırından aldığınız hazır ekmek hamurundan ya da hatta Fatoş Yengenin tavsiyesiyle evde kalmış bayat ekmeğe su ve un ekleyip arttırarak hazırlayabilirsiniz. Bu son özelliği ile bayat ekmekleri değerlendirmeyi sevenlere güzel bir seçenek oluyor!


İç malzemeleri için önce bir tavada halka halka kestiğiniz soğanları (miktarı kişi sayısına göre ayarlayın, biz 2 kişi için bir orta boy soğan kullandık) biraz zeytinyağında (ya da dilerseniz tabii ki tereyağında!) kavurun. Kavrulan soğanlar soğuduktan içine kıyılmış maydonoz, kırmızı ve karabiber, ezilmiş beyaz peynir ekleyin.


(Bu arada bir yandan ya ayranınızı yapın ya da çayınızı da demleyin ki yanında nefis olsun. Bir de tabii benim için domates söğüş vazgeçilmez olur böyle durumlarda!).


Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp, tatlı tabağı büyüklüğünde, mümkün olduğunca ince açın. Bunu yağladığınız bir yapışmaz tavaya koyun ve kabardığını görünce altını kontrol edin. Pişince öbür tarafını çevirin. Hamurun bu puf puf kabarması çok şeker bir görüntü olacak! Son olarak iki taraf da pişince biraz ateşe tutun, biber közler gibi (burası çok ilginç geldi bana!).



Ve sıcak sıcak hamura içi koyup dürüm yapın. Hemen, dumanı üstündeyken, çay veya ayran ile servis yapın. Bir yiyen bir daha isteyeceğinden siz ikinci hamuru da pişirmeye başlayın. Kendinize mutfakta minik bir dürüm yapıp yemeye başlayın benim gibi !




İkinci hafta bir deneme daha yaptım ama bu sefer de bir çeşitleme yapmadan duramadım!

Bir zamanlar Pizza Hut'ın bir Sicily's pizzası vardı, hatırlar mısınız? Sarmısaklı ve kekikli nefis bir hamurun üzerine yapılan pizzalar. Aslında ben artık daha ince ve gevrek hamurları seviyorum ama o hamurun sarmısak ve kekik kısmının tadı damağımda kalmış.

Neyse, ben de bildiğiniz klasik pizza hamurunu ekmek makinasında hazırlarken içine sarmısak ve kekik ekledim. Hani şu meşhur bip sesinden sonra! Sonra da o hamurla öğleden sonra sıkmalar, akşama da pizza hazırladım.

Ancak pizzada öyle bir hata yaptım ki....Mutfakta böyle hatalar yaptığım için kendime çok kızıyorum!

Ben sarımsaklı-kekikli hamurumun lezzetinin hayali ile hamuru incecik açtım ve üzerine en sevdiğim malzemleri (bolca peynir, sucuk, mısır, domates, zeytin) güzelce yerleştirdim. Fırını da Forum.name'deki önerilere uygun olarak en sıcağa ayarlayıp, fırın tepsisini sanki pide-pizza taşı gibi kızdırdım -üzerine pizzaları yerleştireceğim- güya! Bir de baktım ki pizzaların tabanına yağlı kağıt koymadan direk tezgahın üzerinde yapmışım. İncecik hamura, bolca malzemeyle yüklenince de pizzam tezgahla bütünleşmiş!! İmdaaat kurtarın bu leziz pizzayı!!!



Ben de çaresiz pizzayı kapatmak zorunda kaldım! Böylece tepsiye koymak biraz daha kolaylaştı. İşte bu yüzden mecburen bir çeşit Calzone'miz (italyanların kapalı pizzası) oldu ! Ama tadının ne kadar harika olduğunu anlatamam size ! Mutlaka deneyin derim sadece. Resimdeki ilginç pide görünümlü "şey" işte bu calzone çeşitlemesidir !!

10 yorum:

Tijen dedi ki...

Bence her haliyle lezzetinden yenmez olmuştur Ceylan. Aklıma Adana'dan Antakya'ya midibüsle giderken mola verdiğimiz yerde karşılaştığım sıkmacı geldi. İlk kez görmüştüm sanırım.

semiramis dedi ki...

e süper olmuş! italyan olur da nefis olmaz olur mu hiç. ve adana ve antep! ben de bir keresinde böyle kapalı yapmıştım pizzayı. ben ve eşim çok beğendik ama içi hamurundan ayrılabildiği için sinan pek yemedi. hamurla mümkün mertebe bütünleşmeli harcımız.
Ekmek makinası nasıl da hayat kurtarıyor.
hamura sarımsak ve kekik koyma fikri süpper! aklına sağlık.
sıkma, tortilla'ya da benziyor değil mi? Bu şekilde hazırlanan hamur tortillalı tariflerde de kullanılabilir. acemiasci'da bir tarif vardi, onun tortillalarını bu şekilde hazirlayayim bakalim. sağolasın ceylancım.

Müge Hüner dedi ki...

Ceylan şekerim, tam da öğle saati var ya nasıl güzel gözüktü gözüme şu kapalı pizza:) Ellerine sağlık canım, denemeli en kısa zamanda ekmek makinasında. Sarımsak ve kekiği göz kararı ayarlıyoruz sanırım zevke göre.Öperim seni çok.

Adsız dedi ki...

karnım acıktı adı ne olursa olsun harika olmuş
ellerine sağlıkkkkk

Ceylan dedi ki...

Tijen Hanım,
Keşke ikram edebilecek olsaydım! Sıkmayı galiba pek fazla insan bilmiyor. Halbuki ne kadar basit ama güzel bri lezzet değil mi?

Semiramis'cim,
Türk olmanın en güzel yanlarından biri de hem başkalarının pek bilmediği Türk lezzetlerini bilmek hem de diğer dünya mutfaklarını takdir etmek değil mi? Tortillaya da bayılırım, hele de avakoda sosuyla !

Müge'cim,
Hep diyorum bizim çocuklar mı torunlar kı artık hangisi ise, bilgisayardan bir şekilde tadına bakma teknolojisinden faydalanırlar inşallah!! Şekerim evet, göz kararı. Ben 1 somun ekmek ölçüsüne 2 diş sarımsak koydum ama ben yoğun aroma severim!

Yeşim'cim, çok sağol. Umarım dener sen de benim gibi keyif alırsın!

Adsız dedi ki...

Bende adanalıyım ve sıkma bızım vazgecılmez kahvaltı yemegımızdır
Ben genellıkle hamurunu mayalamadan yaparım kalın olmasın dıye
Polonyadan eda

Tuba dedi ki...

Calzone ile ilgili bende de bir suru tarif var, ama hala deneme imkanim olmadi. Cok guzel gozukuyor Ceylan'cigim, ellerine saglik. Bu arada bebis ne yapiyor, galiba 4 aylik oldu degil mi?

Ceylan dedi ki...

Eda, uzaklarda daha da kıymetli oluyor di mi bu yemekler ! Tadı bir başka oluyor nedense??

Tuba'cım,
Valla ben Calzoneye bayıldım, tariflerini beklerim! Bebek 5 ayını devirdi şimdi 6.ay içersindeyiz. Tam kolaylamıştı şimdi de diş ya da doyamama durumları var sanırım. Katı gıdaya başlayacağız yakında. Yani telaşı bitmiyor tabii ki! Sorduğun için teşekkürler. Dur seni bir ziyaret edeyim, özledim!

Adsız dedi ki...

valla super gorunuyor, bravo. sabah sikmanin mis gibi kokusuyla uyanirdik. bir bakardik ki ananecigim dizmis rulolari. yalniz peyniri beyaz peynir degil de cokelek olmali. beyaz peynir erir sanki?

Ceylan dedi ki...

Sevgili Nihan, sen çok şanslıymışsın, biz de iş bana düşüyor !! Ben sonradan olma Adanalı'yım, orjinalini de yıllar önce yedim bir tek. Dolayısı ile peynir konusunda yorum yapamayacağım! Zaten Bakü'de bu peyniri bulduğumuza şükrediyoruz :) Sevgiler..