Pazar, Ekim 21, 2007

Mangal tarifleri NİHAYET!


Günlerin ne kadar hızlı geçtiğine inanamıyorum! İki çocuklu hayat içinde, üstelik artık çalışmamama rağmen, yapmak istediklerimin ancak yarısını yapabiliyorum! Umarım bu sıkıştırılmış hayat modu yakında geçer !! Ya da acaba iki çocuk olunca hep böyle mi oluyor??


"Çok yakında" falan deyip sizi de uyutmuş gibi oldum kusura bakmayın! Önce araya bayram telaşı girdi ve sonra da geçen bütün hafta benim büyük oğlanın okulu olmadığından evde onu eğlendirmekle meşgulduk!

Gelelim meşhur mangal tariflerine !! Meşhurluğu sadece uzun zamandır yazamamaktan aslında.

Yaz aslında, özellikle de İstanbul'da çoktan bitti ama Bakü'de Eylül ve Ekim oldukça sıcak geçti. Biz de fırsattan istifade balkonda mangal keyfini buradaki arkadaşlarla paylaştık. Fotoğraflar iki farklı akşamın karması oldu.


Menülerde, daha önce "Yaşasın Salatalar" yazımda anlattığım salataların yanı sıra, (tabii ki meşhur) kısır, piyaz, börek çeşitleri, ızgara hellim ve ızgara sebze vardı. Mangaldaki etlerin terbiye soslarını ve de Evcini'nden aldığım inegöl köftelerini de bir başka zaman anlatacağım çünkü çok çok başarılı oldular.


Tarifini vermek istediklerim ise fırında kaşarlı-karidesli mantar, köz kırmızı biber-patlıcan salatası ve en ilginci de sanırım fırında domatesli, kekikli enginar ! Hepsi bir yazıya sığmayacak gibi duruyor, bu yüzden şimdilik ilk ikisini vereceğim.

Fırında kaşarlı-karidesli mantar çok kolay ve pratik bir tarif.



Malzemeler:
  • 1 paket mantar
  • 1 çay bardağı kaşar peyniri
  • Mantar sayısı kadar karides (ben dondurulmuşlardan kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • Zevke göre tuz-karabiber-kırmızı biber-köri
  • Dilerseniz biraz tereyağ

Yapılışı:


  1. Mantarları temizleyin ve saplarını dikkatlice çıkarın
  2. Saplarını ince ince doğrayın ve buna hardal, baharat, kaşar peynirin yarısı ve isterseniz tereyağ ekleyin (ben eklemedim!)
  3. Bu karışımı mantarların içine doldurun ve bunun üzerine birer karides yerleştirin
  4. Karideslerin de üzerine biraz daha kaşar peyniri rendeleyin
  5. 180 derecelik fırında üzeri kızarana dek pişirin

Karidesler yiyenlere süpriz oluyor ve bu çok kolay yemeğin servis tabağı adeta silinip-süpürülüyor!

Köz kırmızı biber-patlıcan salatası

Bu çok kolay olan bir başka tarif ama ne zaman yapsam yine ilk bitenlerden oluyor! Bilgiye'nin kulakları çınlasın, bize o öğretti bu tam Doğu işi leziz tarifi.

Malzemeler:

  • 1 kilo kırmızı biber
  • 1 kilo patlıcan
  • 4 domates, soyulmuş ve küp küp doğranmış
  • 4 diş ezilmiş sarımsak
  • 2-3 yeşil biber
  • Yağ (ben herzamanki gibi zeytinyağında yaptım ama çekinmeyenler tereyağ da kullanabilir tabiii!)

Yapılışı :

  1. Patlıcan ve kırmızı biberleri fırında ya da ocakta közleyin ve kabuklarını soyarak küçük küçük doğrayın
  2. Yaklaşık 3 çorba kaşığı zeytinyağında domatesi yumuşayana kadar çevirin
  3. Yeşil biberleri de ekleyin ve onları da yumuşatın
  4. En son sarımsakları ekleyin ve kokusu çıkana kadar birkaç dakika daha çevirin
  5. Közlemiş olduğunuz patlıcan ve biberleri de ekleyerek karıştırın, birkaç kez çevirin ve altını kapatın
  6. Hafif ılık ya da soğuk olarak servis edin

Bu nefis mezeyi vakti olmayanlar, dolaplarında bulunduracakları hazır doğranmış domates, közlenmiş patlıcan ve biber konserveleri ile çok kısa sürede de yapabilirler. Şipşak bir meze olarak acil misafirlerinizi şaşırtabilirsiniz!

Bir sonraki yazıya en ilginç tarifi, enginarı sakladım, iyice televizyon kanallarına benzedi bu iş, " az sonraaaa" !

14 yorum:

Tijen dedi ki...

E hani oğulcukla yapılan pizzanın resmi Ceylan? Zaten Maya'cığım büyüse, mutfaktan hiç çıkmayacağız ya şimdilik arkadaş terminatörlükle meşgul. Biraz sakinleşmesi lazım önce.

Ceylan dedi ki...

Sormayın Tijen Hanım, pizzadan önce aslında öğleden sonrası için ilk kez sıkma yapmayı denedim. Tabii ekmek hamurunun mayalanması filan derken araya oğlanların da telaşı girince ancak akşamı buldu! Kalan hamurdan da pizza yaptık Mertoşla ama o kadar geciktik ki bir fotoğraf işine giremedim! Mecburen etkinlik için bir daha yapacağız bu çoook zevkli pizzayı!

Terminatörlük ise benim iyi bildiğim bir şey, Mert az dağıtmadı tezgahımı! Genelde zaten kafasından aşağı unlanıp öyle çıkıyor mutfaktan!!

Adsız dedi ki...

Ceylancım iyiki yorum bıraktında tanıdım seni içim açıldı valla izninle seni eklemek isterim canım
Mangal kolajına da bayıldım bende macro çekimlerimi kolajlarım böyle şekerlerde süper dur ben eski yazıları da bir hatmedeyim bu gece

Mutfak Havlusu dedi ki...

sofra nefis duruyor,fazla iştah açıcı gece gece şimdi:)
ben biraz etçilgillerden olduğum için hayli güzel:)
Ellerinize sağlık...

Ceylan dedi ki...

Eda'cım beğenmene çok sevindim! Ben de hemen seni ekledim listeye zira sık uğranan duraklardan olacağın kesin ! Kolaj olayı da beni çok sardı, sanırım bu oyuncakla sık sık oynarım artık!

Mutfak Havlusu,
Çok teşekkürler. Sen de nefis osfralar kurmuşsun , ellerine sağlık. Blog maceranda başarılar!

pelin dedi ki...

ceylancım harika tarifler.
iki çocukla hayat gerçekten böyle oluyor.ben de aynen senin durumundayım.insan 2. çocuğu olunca diyor ki kendi kendine ben eskiden ne kadar rahatmışım herşeye vaktim yetebilirmiş ama o zaman da vakitsizlikten sızlanırmışım.

Esra :) - kadincablog.blogspot.com dedi ki...

merhabalar,

ilk kez siteniz ziyaret ediyorum ama çok beğendiğimi söylemek isterim.

közlenmiş biber ve patlıcan salatana bayıldım. ben zaten çok severim. bnm de annemden öğrendiğim ebuganniç dediğimiz közlenmiş patlıcan salatası var. snn yaptığın bir değişiği olmuş en kısa zamanda deneyeceğim.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ah ah seni o kadar iyi anlıyorum ki Ceylan'cığım. Fotoğrafları hemen ekliyorum ben de ama tarifleri yazıp eklemek baya vakit alıyor bu vakitsizlikte. Ne yapalım idare edeceğiz :)) Hepsi harika görünüyor.

semiramis dedi ki...

bence 2 çocuk anneleri bir dertleşme grubu falan kuralım. Ayyynı şeyleri yaşıyor ve düşünüyoruz. Tek çocuklu iken "çocuksuz olmanın dayanılmaz hafifliği" idi 2 lafımdan biri, şimdi ise "tek çocuklu olmanın farkedilememiş özgürlüğü" diyorum. Ben de bugün nihayet 2 aydan sonra koyabildim yeni tarif. Senin sitene de henüz bakabiliyorum sevgili Ceylan. Çok güzel görünüyor herşey. Biraz daha dolanayım. Sevgiler

semiramis dedi ki...

evet, hızlı bir turdan sonra siteye vakıf oldum! çok beğendim, çok. İyi ki beni ziyaret etmişsiniz. Yiğit bebek 4 aylık olmak üzere sanırım. Benim Civan şu anda 6 aylık, Sinan ise 2,5 yaşında. Herşey gittikçe daha zorlaşıyor sanki. Ne bileyim, ağlama krizlerine bebek değil de ben girmeye başladım. Kimseyle konuşmak dertleşmek kesmiyor. Herkes "hay allah. tabi işin zor. Olsun iyi yaptın. İkisi bir arada büyür gider" diyor. Gel de bunu bana anlat. Bana iyi geleceksiniz, hissettim taaa Zonguldaktan:)

Ceylan dedi ki...

Pelin'cim, gerçektende meğer zaman ikinci çocuktan sonra kıtlığa giriyormuş da birincisinde biz hiç anlamamışız ! Sanırım en küçüğü şöyle bir 6 yaşına gelene kadar bize pek vakit yok!

Esra'cım,
Beğenmene çok sevindim, ben de senin bloguna bayıldım! Çok faydalı gerçekten, her eve lazımsın sen! Salatayı çok seveceğine eminim, mutlaka dene bana da haber ver (inşallah!).

Burçin'cim, ben senin 2 çocukla bunları yaptığına inanamıyorum aslında ! O kadar hamaratsın ki!Seninkilerin yaşları kaçtı?

Semiramis'cim, bloguna uzuun uzun yazdım bir cevap ama yine de buraya da yazayım. Bir kere bloguna bayıldım! Hemen bir sürü yemeği yazdırdım, mutfağa koydum bile. Çocuk konusunda ise çook yorulup istediklerimizin yarısını bile yapamasak da sanırım bugünlerimizi yine de arayacağız!Ben Mert'in 1.5-2 yaş resimlerine bakıp şimdiden iç geçiriyorum!!! Korkarım onlar büyüdüğünde de "büyüdüler" diye şikayetleneceğiz! İnsanoğlu işte !
Sevgiler Bakü'den !

Müge Hüner dedi ki...

Ceylancım;
Masa süper, etler,salatalar herşey şahane, ağzım sulandı valla gece gece.Yayınlayacaklarını da sabırsızlıkla bekliyorum.
Öperim canım.

Kurabiye noooldu bu arada, çok merak ediyorum???

Adsız dedi ki...

CEYLAN CIM, CNM BU MANTARLI TARIFINI KESIN DENEYECEĞIM.AMA SU ARALAR CNM MUTFAĞA GIRMEK ISTEMIYOR DESEM INANIRMISIN:)) BUZLUĞUMDA BEKLEYEN KARIDESLER ICIN IYI BIR COZUM..GERCI BEN YEMEM YA ESIME YAPARIM ARTIK..

SEVGILER
FIDAN

Ceylan dedi ki...

Müge'cim,
Çok teşekkürler. Enginar tarifine bir türlü sıra gelmedi! yazacağım inşallah!!

Fidan'cım,
Bazen oluyor öyle, insan en sevdiği şeyi bile yapmak istemiyor! Biraz mola ile özleyerek dönmek en iyisi! Mantar tarifi gerçekten çok beğenildi, tavisye ederim. Karidessiz de gayet güzel olur.