Pazartesi, Ekim 01, 2007

YAŞASIN SALATALAR !



Salata çocukluğumdan beri en sevdiğim, en çok tükettiğim yemektir sanırım! Eskiden annem sofraya oturunca ilk önce salata yememi yasaklamaya kadar gitmişti. O kadar çok yiyordum ki hem sonra yemek yemeğe halim kalmıyordu hem de sofradakilere salata bırakmıyordum!


Her akşam mutlaka en az bir çeşit salatası olanbir evde büyüyünce, kendi evimde de aynı alışkanlık fazlası ile devam etti. Her çeşit yeşillik, sebze benim için salataya girebilir. En güzeli ise en sade ve kolay olanıdır, bol taze marul-dereotu-nane ve üzerine de bol limonlu, zeytinyağlı sos! Salatadaki tek nazım bol limonlu olması şartıdır yoksa tadını alamam bir türlü.

Son 3 haftadır misafirlerimiz vardı bu yüzden bloga yazı yazamadım ama bolca malzeme biriktirdim. Bu hafta sırayla yazacağım.


Yukardaki salatalar da misafirlere yapılanlardan örnekler.


Sol üst köşedeki bildiğiniz çoban salatası ama içinde fazladan reyhan, beyaz peynir ve biraz yağda kavrulmuş ayçekirdeği içi var.


Sol alt köşedeki ise GÖBELEK salatası, yani mantar salatası. Bunun içinde de mantar, bezelye, mısır, kırmızı biber, maydonoz, dereotu, salatalık turşusu var. Sosu limon ve zeytinyağından ibaret. Leziz bir birleşim olduğunu tahmin ediyorsunuzdur.


Sağ üst köşedeki ise yeni favorim! Fotoğraftaki salatam biraz parmesanda boğulmuş ve içindekiler çok belli olmuyor! Bu her yiyenin hayran kaldığı salata için semizotu, tuzda ovulmuş kırmızı soğan, ceviz, domates, sumak lazım. Sosu için de az limon, nar ekşisi ve zeytinyağ. Üzerine parmesan ya da eski kaşar rendeleyebilirsiniz.

Sağ alt köşedeki lahana salatası tarifini daha önce vermiştim, bu seferkini yine Leyla yapıp getirdi, harikaydı her zamanki gibi.


Bizde diyet devam ettiğinden akşamları bu salataları evirip-çevirip yiyoruz. Söz konusu misafirler olunca biraz daha süslü ve zeytinyağlı yapıyorum, kalori derdim olmuyor !


Kısacası, YAŞASIN SALATALAR !

7 yorum:

Tijen dedi ki...

Ceylan'cığım,
Ben de salataları çok severim. Ellerine sağlık, hepsi de muhteşem görünüyor.

Ceylan dedi ki...

Tijen Hanım,
İlk yorumun sizden gelmesini bekliyordum açıkçası! Salata-sebze deyince akla gelen ilk kişi sizsiniz. Kitaplarınız her zaman en güzel kaynak bu konularda. Demişken biraz karıştırayım bu akşam yine! Bakalım yeni neler çıkacak? Sevgiler!

Adsız dedi ki...

birbirinden harika salatalar hem lezzetli hem doyurucu hem sağlıklı ne kadar güzel ellerine sağlık salata canavarı ceylan

pelin dedi ki...

SEVGİLİ CEYLAN
Ben de salataya bayılırım.ama birisi malzameleri yıkatıp hazırlasa bana çok iyi olur.Ne tembelim değil mi?senin tariflerine bayıldım.hemen göbeleği deneyeceğim.

fidaneli dedi ki...

allam allamm ben salata canavarı olmusken su tarıflere bak yaa:(( dun gece sanırım saat 1 fılandı ben kendıme koca bır kase salata hazırladım.. bızımkılere de mısır patlattım fılm keyfı yaptık...yasasın salata yemekk:)) hele bırde peynırlı ve sezar soslu ısee:)))

cnm benı lıstene eklemıssın tsk ederım.. en kısa zamanda bende senı eklemek ısterım


fıdan

Berna dedi ki...

Ceylan'cım ellerine saglık ama ben hala lor peynirli salata tarifini bulamadım. Lütfen daha çok tarif ekle bayılıyorum yaratıcılığına.

Ceylan dedi ki...

Artik yeniden bloguma dondugum icin coook mutluyum Bernacim yeni tarifler yakindaaaa !