Çarşamba, Şubat 28, 2007

Şeşamadi - Bir Gürcü çorbası


Yine Lale'den size nefis bir tarif...Bu çorbayı içmeden nasıl birşey olabileceğiniz tahmin etmeye çalışmayın! Zira ben başta, "aynen bizim mercimek çorbası ama mercimek yerine barbunya var" diye düşündüm ama çorbayı tadınca, barbunyadan mıdır, baharatlarında mı bilmem, gerçekten çok leziz bir tarif olduğuna karar verdik!
Bu bir Gürcü çorbası ama Azeriler de severek yapıyorlar. Bakalım Türk kardeşleri de severek yiyecek mi ?

Malzemeler (4 kişilik):

  • 300g kırmızı kuru barbunya
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 adet domates
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 orta boy patates, 1 orta boy havuç
  • 1 çorba kaşığı kuru nane
  • 1/4 su bardağı tel şehriye
  • Defne yaprağı
  • Dilerseniz 1 çorba kaşığı kereviz yaprağı (biz kuruttuklarımızdan koyduk)
  • tuz-karabiber
  • zeytinyağ

Tarifi:

  1. Akşamdan barbunyayı ıslatın (biz sabahtan kaynar suda 1.5 saat beklettik)
  2. Barbunyayı kaynatın ve kaynamaya başlayınca, ilk suyunu dökün, sonra bir daha yaklaşık 1lt su (dilerseniz et suyu) koyarak pişene kadar kaynatın
  3. Başka bir tencerede, incecik doğradığınız soğanları yağda (biz bir çorba kaşığı zeytinyağ kullandık) çevirin.
  4. Soğanlar hafif pembeleşince 1 çorba kaşığı biber salçasını ekleyin, 2-3 çevirin
  5. Domatesleri küçük doğrayıp ekleyin, yine 2-3 dak çevirin
  6. Kaynatılmış barbunyayı suyuyla beraber soğan-domates karışımına ekleyin, defne yaprağını ve ağız tadınıza göre tuz-karabiberi ekleyin
  7. Su kaynamaya başlayınca, küp küp doğradığınız patates ve havucu ekleyin
  8. Patates ve havuç pişince, tel şehriyeyi ekleyin
  9. Tel şehriyeler de pişince (yaklaşık 5 dakika içinde) nane, kereviz yaprağı ve ezilmiş sarımsağı ekleyin, karıştırın. Dilerseniz, bu baharat karışımına bir de kırmızı pul biber ekleyip, 1 kaşık zeytinyağında 2-3 dakika çevirip öylece çorbaya ekleyebilirsiniz. Hatta kilo-kolestrol derdi olmayan bunu tereyağında yapar, aman da nasıl nefis kokar!

Bu çok besleyici ve doyurucu çorbayı çocuklarınıza da içirebilirseniz, 1 kasede komple pek çok gıdayı almış olurlar !

Afiyet olsun!

2 yorum:

semiramis dedi ki...

ceylancım, bu çorbanı görmüştüm siteni incelerken. hakkatten de aynı minestrone. hayır benim anlamadığım orda var bu çorba, sağ tarafta italyada var, ortada niye bizde olmamış. bütün çocukluğumuz, gençliğimiz etli yiyerek geçti fasulyeyi. halbuki annem de yapaydı şöyle makarnalı makarnalı mideme 1-2 lokma bişey girerdi. Ben hiçbirşey yemezmişim çocukken:( Bi de böyle yapiiim ama senin biber salçan çok güzel yapıyor olabilir çorbayı. benim öyle güzel biber salçam yok ne yazık:(

Ceylan dedi ki...

Ay Semiramis çok alemsin, yine kahkahalar attırdın bana! Yorumlarına bayılıyorum! Haklısın ben de zeytinyağlı barbunyadan nefret ederdim ve hiç yemezdim!
Fakat salçam cidden çok iddalı, Yayla sakızı blogunun sahibi Fatoş Yengem sağolsun bize getirtiyor her yıl. Ama olsun, sen yine de dene, sonucu beğenirsen yaz bana lütfen.