Salı, Şubat 27, 2007

Aynı yemek, farklı sunuş !

Diyet yemekleri hakkında yazdığım üzere, her akşam sadece sebze ve salata hazırlamak, kolay ama aynı zamanda zor bir iş! 2 gecede bir brokoli-karnıbahar haşlaması (ne kadar soslarsan sosla, sonunda brokoli, brokolidir!) ya da ıspanak (ne kadar seversen sev) yapınca, rejimdeki 2.ayda fenalık getirebiliyor !

Çare olarak, en azından sunumda bir fark yaratabilir miyim diye düşünürken, gördüğüm bir tariften esinlenerek, gayet vejeteryan 2 çeşit dolma hazırladım!

Soğan dolması diye internete girerseniz, bolca pirinçli ya da kıymalı-pirinçli klasik dolma tarifleri bulabilirsiniz. Domates ise genelde yine kıymalı içi ile yaygın kullanılır.

Amaaa bu dolmalar sebzesever ! Soğana mantarları sakladık, domatese de ıspanakları ! Süpriiiz !

Malzemeler:

  • 6 adet domates doldurmak için irice
  • 6 adet soğan doldurmak için irice
  • 1 kilo ıspanak, çok iyi yıkanmış ve kurulanmış
  • Yarım paket mantar, temizlenip küp küp doğranmış
  • 4 orta boy soğan
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 diş sarımsak
  • 6 adet konserve soyulmuş domates
  • 50g light kaşar ya da dil peyniri
  • Köri, karabiber, tuz, kırmızı biber
  • Zeytinyağ

Tarifi:

  1. Domates dolması için, önce 2 adet soğanı ince ince doğrayıp, 1 kaşık zeytinyağda çevirin, pembeleşince ezilmiş 1 diş sarımsak ekleyin
  2. Daha sonra 1 tatlı kaşığı biber salçası ekleyip, 1-2dak daha çevirin, üzerine ince doğranmış 3 adet domatesi de ekleyin, 2-3 dakika daha çevirin
  3. Üzerine, ince doğradığınız ıspanakları ekleyin, damak tadınıza göre pul kırmızı biber, tuz ve karabiber ile tatlandırın
  4. Ispanaklar pişene kadar, suyunu kontrol ederek (domatesin suyu yetmeli ama yetmezse çok azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz, yemek sulu olmamalı) pişirin
  5. Bu esnada içlerini dolduracağınız domatesleri de yıkayıp-kurutarak, tepelerini kesip, içini oyun.
  6. Domates dolması için de, yine önce 2 adet soğanı ince ince doğrayıp, 1 kaşık zeytinyağda çevirin, pembeleşince ezilmiş 1 diş sarımsak ekleyin
  7. Daha sonra 1 tatlı kaşığı biber salçası ekleyip, 1-2dak daha çevirin, üzerine ince doğranmış 3 adet domatesi de ekleyin, 2-3 dakika daha çevirin
  8. Üzerine mantarları ekleyin, damak tadınıza göre kırmızı biber, tuz ve karabiber ile tatlandırın, 1 çay kaşığı kadar köri ilave edin
  9. Mantarlar pişerken, 6 adet irice soğanı soyup, tepelerini ve altlarını az miktarda düzleştirip, tuzlu kaynar suda 20dak kadar haşlayın. Soğanların ortasını arada ince, keskin bir bıçakla yumuşaklığını kontrol edin. Soğanlar dağılmayacak kadar sert ama ortaları çıkacak kadarsa yumuşak olmalı!
  10. Bu kıvama gelen soğanları sudan alarak biraz soğumasını bekleyin. Parmağınızla alttan iç bölümlerini itin, dışında yaklaşık 3 kat kabuk kalsın.
  11. Soğanın en altı delik kaldıysa, çıkardığınız kabuklardan birini içine, tam deliğin üstüne tekrar yerleştirin, deliği kapatın
  12. Soğanların içine mantarlı içten, domateslerin içine de ıspanaklı içten doldurun
  13. Hepsini bir fırın kabına yerleştirerek, herbirinin üzerine kaşar peynirini rendeleyin (onun da üstüne kırmızı pul yada toz biber serpebilirisiniz)
  14. 200derecelik fırında, kaşar peynirler kızarana kadar pişirin (yaklaşık 30dak)

Biraz uzun bir tarif oldu sanırım! Ama sonuç değiyor ! Hem lezzetli, hem hafif, hem de şık görünümlü bir yemek oluyor.

Afiyet olsun!

1 yorum:

Tuba dedi ki...

Ceylan'cigim, emegini cok taktir ettim, sevgilerle,