Pazar, Şubat 25, 2007

Bana yardım edin, diyet yemekleri bulalım!



Bugün iştahınızı çok kabartmayacağım, tam tersi size kilo vermek için yardımcı olacağım!!!! Hiç bana yakışmıyor gibi görünse de, beni eskiden tanıyanlar, yemeğe ne kadar düşkünsem, rejime de o kadar düşkün olduğumu bilirler ! Aslında ikisi birbirine çok bağlı değil mi zaten?

Bu aralar evde herkes rejimde. Bense hamile olduğumdan, dikkat etmeye çalışıyorum. Dolayısı ile evde salata ve sebze üzerine kurulu bir yaşam hakim ! Ancak onun da bir sınırı var di mi? Babam "onun sapı-bunu kökü pişiyor sizde hep" diyordu, hala aynı durumdayız!! Ben internette epeyce bakındım ama diyet yemekleri adı altında çok kısıtlı bilgi var.

Tabii en iyi çözüm, sevdiğimiz yemekleri, diyet bir şekilde pişirmek. Ama kış geldiğinde ve hele de Bakü'deyseniz yine alternatifleriniz kısıtlı. Örneğin burada benim çok sevdiğim kereviz yok ! Halbuki kışın bayıltana kadar kereviz pişerdi bizim evde!

Buarada, evdekilerin uyguladığı rejimde, et günde 1 porsiyon veriliyor, onun da öğlen yenilmesi tercih ediliyor. Bu da işimi çok zorlaştırıyor çünkü etsiz yemek seçenekleri gerçekten sınırlı (vejeteryanlar nasıl yaşıyor allahım?)..

Aslında vejetaryen demişken, Tijen İnaltong'un kitapları bu konuda çok faydalı, size ordan da ara-sıra tarifler önereceğim, çok lezzetli ve orjinal sebze yemekleri öneriyor . Ancak tam olarak hepsi diyete ya da herkesin damak zevkine uymayabiliyor ve malzemelerin her zaman elinizin altında olması konusu da başka bir durum.

Bu arada başka bir engel de, yemeklerde pirinç, mısır, patates, havuç gibi zenginleştirici malzemeleri de kullanamıyoruz. Bu da Montignac amcamızın bize hediyesi ! Meşhur glisemik index teorisi sayesinde bu malzemeleri mümkün olduğunca az tüketiyoruz.


Sofraların vazgeçilmezi çorba ise, yine yağa ve diğer malzemelere dikkat edilerek, ekmek yerine geçebiliyor (Size yakında borç tarifi de vereceğim, Lale nefis yapıyor).

Şimdi, lafı dah fazla uzatmadan benim en sık pişirdiğim sebze yemeklerine gelelim:
1. Brokoli-Karnıbahar haşlaması: Buharda pişirme makinasında 20-25dakikada pişen sebzelere, 1 tatlı kaşığı zeytinyağ, 1 diş sarımsak, yarım limonun suyu, biraz tuz ve nane ekleyince, bu sebzeler dayanılır bir hal alabiliyor !! Bazen bu karışıma pırasa da ekliyorum.

2.Brokoli-Karnıbahar diyet graten : Haşlamayı yaptıktan
sonra, bir kenarda hazırladığım, 2 yumurta, 2 kaşık tam buğday unu, biraz tuz-karabiber-kırmızıbiber, 1bardak süt ve biraz light dil peyniri rendeliyorum. Yukardaki ve yandaki resim, brokoli-kabak-dereotu versiyonu. Fırında üzeri kızarana kadar tutuyorum. Tabii bu seçenek ilkinden daha kalorili, dolayısı ile bunu çok sık yapmıyorum.

3. Hafif Ispanak ! Bunda da bolca soğan (1 kiloya 2 adet bana göre bol!), 2 diş sarımsak, bol domates (tabii bu mevsimde konserve), 1 kaşık da bizim nefis salçadan ve sadece 1 çorba kaşığı zeytinyağ ekliyorum. Bu gerçekten lezzetli oluyor ve diyet olduğu hiç hissedilmiyor ! Aynı tarifi pazı ile yapabilirisiniz.

4. Hafif Kabak ! Aynı karışıma sadece kabak ekliyorum. Pişince de taze ve kuru nane ekliyorum. Kabakları minik minik küpler halinde doğruyorum. Aynı tarifi, severseniz etsiz olarak lahana ile de yapabilirsiniz. Eğer mevsim yazsa ya da canınız çok çekti de sera olmasına aldırmazsanız, o zaman hadi bir de patlıcanla yapın aynı yemeği..


5. Mantar Sote: Aynı baza (soğan-sarmısak-salça-domates) bir de mantar ekleyebilirsiniz. Buna köri çok yakışıyor tabii.

Standart Türk mutfağı, yukardaki tüm kısıtlamaları gözününe alınca (et yok, pirinç yok, patates-havuç yok, yağ çok az, vs vs), mevsim de kış olunca, biraz tıkanmaya başlıyor. Baklagiller ise et kategorisinden sayıldığından, yukardakilere alternatif olamıyor (yani diyet yaparken).


Şimdi bunlara çeşni, değişik tarifler sizde var mı? Ben araştırmaya devam edeceğim, sizden gelecek önerileri de severek eklerim..

Hayırlı rejimler !

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Valla ben bu tariflerle 45 gunde 5-6 kilo verdim. Uluc

Adsız dedi ki...

sekerim bu sebze yemekleri tarifleri super oldu cunku ben o konuda cok zayifim biliyorsun. Bu arada senin tavuklu sebzeli yemeklerin de vardi. Onlardan da rica ediyoruz lutfeeeen...
Bir teknolojik ricam daha olacak eger mumkunse belirli bir tarifi print opsiyonu da super olurdu (bir bilgisayarci olarak bunu senden istemeye cok utaniyorum ama valla bu blog olaylari bana oyle yabanci ki...)..sevgiler...Yanina

Ceylan dedi ki...

Tamam Yaninicigim, tavuk yemeklerinde yeni keşiflerim de var, en kısa zamanda ekleyeceğim. Print version'ı da derhal araştırıyorum. Diğer tarfileri de gördün değil mi ( kırmızı biber dolması ve lahana salatası). Yorumların için çok teşekkür ederim!Sevgiler ! Ceylan

Adsız dedi ki...

Ceylancim,

Oncelikle pasta denemesi icin , sonra da eve TAKE AWAY yaptigimiz pasta icin cok tesekkurler.Pastaya
Joshua bayildi.

Tijen dedi ki...

Sevgili Ceylan,
Bir sürpriz daha! Kitaplarımı faydalı bulmana çok sevindim. Umarım birlikteliğiniz çok uzun sürer onlarla. Teşekkürler!
Tijen

pelin dedi ki...

bence en diyet sebze yemeği zeytinyağlı(az zeytinyağı koymak şartıyla)pırasadır.pırasa lif içeriği çok fazla olan bir sebze olduğu için tok tutar.

Sndrfknella dedi ki...

Çok lezzetli gibi görünen tarifler, en kısa zamanda denenecekler :) Benden de size pratik bir kızartma tarifi. Kızartmak istediğiniz sebzeleri doğrayıp bir fırça ile yağlayıp fırın tepsisine dizip fırına atıyor ve sık sık kontrol ederek misler gibi, lezzeti aynı ama kalorisi çok çok daha düşük kızartma keyfinden kendinizi mahkum etmemiş oluyorsunuz. Ben zeytinyağı ile yağlıyorum tüm sebzeleri (patlıcan, kabak ve biber yani). Canınız çok çekmemiştir umarım.

İstanbul'dan kucak dolusu sevgiler

BEN dedi ki...

Merhaba,blogunuzu çok beğendik. Biz diyet yemekleri yapıyoruz, yani yapıyorduk diyelim :)
http://diyetyemekler.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Bende bu tarifleri uygulayarak kilo verdim. Özellikle diyet yemekleri sayesinde bir ayda 6 kilo verdim hala daha devam ediyorum.