Cumartesi, Şubat 24, 2007

Peynirli, Közlenmiş Kırmızı Biber Dolması

Yanina'nın isteği üzerine bu çok sevilen mezenin tarifini vereceğim. Fotoğraf da zaten onlar için yaptığım zamandan kalma! Yani yeni güzel makinamla çekilmedi!

Közlenmiş kırmızı biber herhalde hayatta en sevdiğim şeylerden..her çeşidini yerim ama bu tarifteki peynir-ceviz-biberli iç ile kırmızı biber uyumu muhteşem!

Tarif Pratik Mutfak adlı kitaptan bir uyarlama.

Malzemeler

  • 6 adet közlenmiş kırmızı biber (konservelerden olabilir ama yazın kendiniz de fırında ızgara bölümünde kolayca közleyebilirsiniz)
  • 1/4 su bardağı (50g) küçük doğranmış Beyaz Peynir
  • 1/2 su bardağı ceviz, dövülmüş
  • 1/3 su bardağı (40g) çekirdekleri ayıklanmış, doğranmış siyah zeytin (dilerseniz! ben eklemedim)
  • 2 adet ince kıyılmış yeşil biber
  • 1 demet maydonoz, ince kıyılmış
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarmıssak

  • Sosu için : 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı balsamik sirke, 1 çorba kaşığı limon, kırmızı biber ve eğer dilerseniz 2 çay kaşığı şeker

Tarifi :

  1. Kırmızı biberler közlenmiş değilse eğer, fırında ya da ocakta közleyin, sıcakken bir poşete koyarak 5 dak bekletin ve sonra kabuklarını soyun. Üzerlerine fırça ile zeytinyağ sürün. Eğer hazır konserve kullanıyorsanız, tek tek çıkarıp, yağlarını biraz süzün. İçini dolduracağınız için çok nazik davranın ve en iyilerini seçin.
  2. Soğanı kıyın, sarmısağı ezin ve 2 çorba kaşığı zeytinyağında çevirin.
  3. Zeytin ve sivribiberi ekleyip, 2-3dakika daha çevirin
  4. Ceviz ve maydonozu da ekleyip, 1 dakika daha kavurun
  5. Ateşten alın ve üzerine kırmızı toz biber ekleyin
  6. En son beyaz peyniri de ekleyip, iyice karıştırın
  7. Bu harcı közlenmiş kırmızı biberlere doldurun. Eğer konserve biberler dağılıyorsa ve içine girmiyorsa, bu harcı biberleri rulo şeklinde sararak da koyabilirsiniz.
  8. Son olarak üzerine sos malzemelerini karıştırarak dökün. Süsleme için maydonoz yaprakları ve küçük gümüş soğan turşusu kullanabilirsiniz.
Bunu ne zaman yapsam misafirler hep çok beğenmiştir, en çok da Yanina!

Afiyet olsun...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ceylancım süpersin çok teşekkür ederim. Akşam misafirim var hemen yapıcağım, kulaklarını çınlata çınlata yeriz artık.
Hem 5 çayı hem de akşam yemeği mezesi olarak süper bir tarif. Herkese tavsiye ederim!
yanina