Pazar, Nisan 08, 2007

Mercimekle Bulgurun Buluşması ! MERCİMEK KÖFTESİ

MERCİMEKLİ KÖFTE YA DA MERCİMEK KÖFTESİ de kısırdan sonra ennn sevdiğim yemeklerdendir. Hem bulgura hem mercimeğe aşık biri olarak bu buluşmanın lezzetini tabii ki dayanılmaz buluyorum.

Hamileliğin ilk aylarında canım çok çekince sağolsun buradaki arkadaşlardan Fulya'cım bir tepsi yapmıştı ! Öğrenciyken de ders çalışırken arkadaşlarımın annesi (örneğin biri kayınvaldem diğeri de Gonca'mın annesi Tülay Teyze'm !) yaptığında lüpür lüpür çayın yanında yerdik (silerdik-süpürürdük demek daha doğru olur!)..

Bakü'de (Fulya da gidince) iş başa düştü ! Hemen değişik tarifler kıyaslandı ve ortaya karışık güzel bir tarif çıktı! En sevdiğim şey zaten tarifleri birbirine karıştırmak-eklemektir ! Özellikle pek bilmediğim, ilk kez yapacağım bir tarif olduğunda, mutlaka en az 3-4 tarife bakarım. Son yıllarda bu işe bloglar da eklenince bazen hazırlık safhası çoook uzun sürebiliyor !

Altı-üstü bir mercimek köftesi diyeceksiniz ama ben size daha ne tarifler vereceğim inşallah (örneğin bir yılbaşı hindisi tarifim var ki...dillere destan ! :) toplam 6 tarifi filan karışıtırıyoruz orada :))

Gelelim bu kolay ama leziz tarife. Aslında her zamanki gibi Portakal Ağacından Hatice'nin tarifi mükemmel. Ben sadece biraz limon-narekşisi katkısı yapıyorum bir ekşi aşığı olarak ve Gönül Candaş'ın Bereketli Olsun kitabındaki tarifindeki ölçüleri kullanıyorum.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1.5 su bardağı ince bulgur
  • 3 soğan
  • 3-4 kaşık yağ
  • 1'er yemek kaşığı kırmızı biber ve domates salçası
  • 2-3 çay kaşığı kırmızı pul biber ve karabiber
  • 2-3 çay kaşığı kimyon
  • yarım demet dereotu ve maydonoz
  • 6-7 taze soğan
  • Yarım limon suyu ve 1 tatlı kaşığı nar ekşisi

Tarifi :


  1. Soğanı ince doğrayıp yağda pembeleştirin, kırmızı biber ve domates salçasını da ekleyip biraz daha karıştırın. Pulbiber ve karabiber ilave edin.
  2. Mercimeği yıkayıp 3-4 bardak su ile iyice haşlayın
  3. Sıcakken bulgurun üzerine döküp karışıtırın (suyuyla beraber)
  4. Kapağını kapatarak bulgurun kabarmasını bekleyin (yaklaşık 30 dakika)
  5. Taze soğan, maydonoz ve dereotunu temizleyip, ince doğrayın
  6. Bulgur kabarınca, kavrulmuş soğan, limon suyu ve narkeşisi de eklenerek karıştırılır, iyice yoğrulur
  7. Eğer kuru gelirse bir miktar sıcak su, sulu gelirse de bir miktar bulgur ekleyerek biraz yumuşamasını bekleyebilirsiniz
  8. En son yeşillikler de ilave edilir ve biraz daha yoğrulur
  9. Avuç içine sıkılarak köfteler yapılır. Ben bu sefer, Mert de çok sevdiğinden minik toplar şeklinde de yaptım
  10. Sunumda marul yaprakları tabii ki başrolde ! Benim gibi ekşi hastası iseniz ve de içindeki ekşilik kesmez ise yanında limon ile servis edebilirsiniz.

Bu köfteyi acı yapmazsanız çocuklar için de hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenek. Minik toplar halinde olunca Mert'in çok hoşuna gidiyor ! Aşağıda beni minik gurmem ilk üretimden hemen tadım yaparken görülüyor ve "hımmmm çok güzeeeeel" diyor !

Afiyet olsun!

12 yorum:

Adsız dedi ki...

Eline sağlık, yarın kısır yapacaktım acaba vazgeçip mercimek köftesi mi yapsam ??
öyle güzel görünüyor ki hele resimdeki güzellikde hapur hupur götürürken ..
sevgiler
nur

Unknown dedi ki...

Ceylancım oğlunda (benim oğlum gibi) kedi gibi masanın başında duruyor. Bende ne zaman birşey yapmaya kalksam dibimde nöbet tutar, bir artık olsada yesem diye bekler durur miniğim. Ellerine sağlık çokda lezzetli görünüyor. Bu arada seni yeni bir oyuna davet ediyorum ayrıntılar blogumda..

Safran dedi ki...

Ben o Mert'i yemez miyim binlerce kez maşallah oğluma :) Annesi sana ve Mert'e bir tarif ithaf ettim bloglararası 3x3 oyununda, sizi de davet ediyorum oyuna, öpüyorum :)

aslı dedi ki...

Sevgili Ceylen yine döktürmüşsün ...ellerine sağlık....
Ceylan'cım bu arada yeni oyunumuza umarım daha önce katılmadıysan senide davet ettim....bloğuma bi uğrarsan görebilirsin...

hatice dedi ki...

Sevgili Ceylan,
bütün tarifler çook güzel, mercimek köfteside uzun zamandır yapmadığım bir lezzetti, nefis gözüküyor...ellerine sağlık..sevgiler

Ceylan dedi ki...

Nur çok teşekkürler ! Valla ikisini de o kadar seviyorum ki bazen insanlara garip gelse de, hem kısır hem mercimek köftesi olsun istiyorum!!!

Selda'cım, Safran'cım ve Aslı'cım..Bu oyuna yakışır bir şekilde, üçünüzden aynı anda geldi davet iyi mi!!! Size bir soru, tarifler yeni mi olmalı yoksa eskileri de oluyor mu??

Sevgili Hatice,
Umarım tariflerden yaparken de yerken de keyif alırsın..

Yeni bir misafir çağırdık, şimdi ona hazırlanıyoruz! Yakında yazarım..

Unknown dedi ki...

Ceylancım vallahi öyle olmuş. Ama önce ben davranmışım sanırım :) Eski yayınladığın tariflerden canım yoksa 3 yeni tarif birde 3 gün sürede hiçbirimiz yetiştiremeyiz herhalde :)

Selen dedi ki...

Merhaba Ceylan,
Geçenlerde sayfanı dolaşmış ve bir kaç tarif almıştım ama yorum yazma fırsatım olmamıştı. Mercimek köfte çok güzel görünüyor ellerine sağlık. Bu arada İstanbul'da gezilesi yerler hakkındaki tavsiyelerine de teşekkürler. Bilmediğim birkaçını deneyeceğim. Minik gurmelerin uyuyakalışı ise çok sevimli.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

darling darling dün mercimek köftesi tarifini gördüm ve eve gider gitmez erenciğide yanıma alıp koyuldum işe. sonuç nasılmı ? süperrrrr. nasıl lezzetli, nasıl lezzetli. gelişinizi dört gözle bekliyoruz. kiss

Ceren53 dedi ki...

Merhabalar

Ben sizin tariften yolla cikarak ilk kez denedim mercimekli köfteyi. Gercekten harika oldu hemde cok ´kolay artik bol bol yaparim bikana kadar.

Tarif icin tesekür ederim...

Adsız dedi ki...

ilk defa yaptim ama daha yemedim sadece tdina biraz baktim nefis olmus kesinlikle bu kadar basit oldugunu bilsem daha once yapardim ya :)

Adsız dedi ki...

merhaba ben tarifinizi cok beyengim simdi yapcamELINIZE SAGLIK DIYORUM