Pazar, Nisan 01, 2007

Abimin Bakü Menüsü ! DOMATES ÇORBASI VE HÜNKAR BEĞENDİ TARİFİ

Bu seferki soframız abim için hazırlandı. İşi bahane edip buralara geldiği ve de soframıza konuk olduğu için çok "şad" olduk !

Abim biraz yemek seçer diye yapacaklarımı epey düşündüm ama sanırım sonunda doğru kombinasyona vardım! Menü şöyleydi :


Gelelim domates çorbasının tarifine. Aslında en pratik çorbalardan biridir ama benim de en çok sevdiklerimdendir. Bu tarifi genelde herkes çok beğenir.

Malzemeler:

  • 1 adet soğan
  • 1lt domates suyu
  • 1tatlı kaşığı kırmızı biber salçası
  • 2 bardak süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2-3 adet defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş kereviz yaprağı
  • karabiber
  • 1tatlı kaşığı nane ve kırmızı pul biber
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ

Tarifi :

  1. 3 yemek kaşığı zeytinyağında ince doğradığınız soğanı pembeleşinceye kadar çevirin
  2. Unu ekleyin ve 5 dakika kadar daha çevirin
  3. Biber salçasını ekleyip 2-3dakika daha çevirin
  4. Domates suyunu yavaş yavaş ekleyin, defne ve kereviz yapraklarını da ekleyerek ve karıştırarak kaynatın
  5. Üzerine sütü ekleyin ve yine kaynatın
  6. İçinden defne yapraklarını çıkarın
  7. El blendırı ile iyice karıştırın ve dilerseniz tel süzgeçten geçirerek pütürlerinden iyice kurtarın (ben sadece blendır yapıyorum!)
  8. 1 kaşıkla tadına bir bakın !! Eğer ekşi gelirse (ki ben çok ekşi severim!) biraz daha süt ya da 1-2 kaşık yoğurt ekleyip bir kere daha blendır yapabilirsiniz (bu tavsiyeyi bana İsviçreli bir şef vermişti - Nestle'de çalıştığım yıllarda - tüm kremalı çorbalara yoğurt ekleyerek krema lezzeti verebilirsiniz diye...denemeye değer)
  9. Servisten önce başka bir küçük sahanda 1 kaşık zeytinyağında nane ve kırmızı pul biberi çevirin, kokusu çıkınca çorbanıza katarak sunun.

Abimin lezzet testinden tam not aldı, bakalım sizden nasıl not alacak?

Sofranın assolisti tabii ki Hünkar Beğendiydi ! Bu yemeği tüm ağır konuklara yaparım ve hep çok tutar!! Bir de kuzen Pınar'ın hediyesi nefis bir ikili servis tabağım var, onun içinde bir başka güzel oluyor sunmak. Hünkar beğendi'nin resmini istediğim gibi çekemedim, aşağıdaki resim de çok hoşuma gitti, bu yüzden soldaki servis tabağından neye benzediğini görmeye çalışacaksınız maalesef !


HÜNKAR BEĞENDİ tarifim çok sevdiğim kitabım Eskimeyen Tatlar'dan. Tüm klasik Türk yemeklerini yapmadan önce mutlaka oraya bakarım çünkü tariflerine çok güveniyorum. Orjinal tadında ve aynen olması gerektiği gibi tarifleri var.

Tas Kebabı için:

Malzemeler :

  • 1kg but kısmından kuşbaşı doğranmış kuzu eti
  • kırmızı biber salçası
  • biber
  • domates
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 orta boy domates
  • 1 dolmalık biber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası (ben biber salçası kullandım)
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı tane karabiber
  • 3 çorba kaşığı tereyağ (ben bu defa biraz zeytinyağ ile yaptım)

Tarifi :

  1. Soğanı ufak yemeklik doğrayıp tereyağında öldürün!
  2. Etleri ilave edin, arada bir karışıtırarak orta ateşte suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirin
  3. Ufak doğranmış sarımsakları da ilave edin ve birkaç kere çevirin
  4. Biberin sapını ve çekirdeklerini çıkarın ve büyük parçalar halinde doğrayın, lezzet vermesi için ete ekleyin
  5. Et kendi suyunu çekince salçanızı ekleyin ve biraz çevirin
  6. Domatesleri minik doğrayın. Ete ekleyin, yumuşayıncaya kadar karıştırarak pişirin
  7. Sıcak suyu, tane karabiberi, tuzu katın
  8. Tencerenin kapağını kapatın, yemek kaynayınca ateşi kısın
  9. Ağır ateşte etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1 saat pişirin
  10. Dolmalık biberleri ve tane karabiberleri servisten önce çıkarabilirsiniz

Beğendi için:

Malzemeler:

  • 1.5 kilo bostan veya kemer patlıcan
  • 125g tereyağ
  • 3 çorba kaşığı un (tepeleme)
  • 2.5 su bardağı ılık süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • muskat
  • karabiber
  • 4 çorba kaşığı rendelenmiş eski kaşar peyniri (tepeleme)

Tarifi :

  1. Bir tenecerede tereyağını ertitin, üstüne unu serpiştirerek karıştırın
  2. Ağır ateşte unun rengi dönene kadar kavurun ve ateşten alın
  3. Patlıcanları kürdanla birkaç yerinden delin, kuvvetli ateşte içleri yumuşayıncaya kadar çevirerek közleyin (ben fırının ızgara ayarında, 250 derecede, 15 dakika kadar tuttum, arada çevirdim)
  4. Patlıcanlar sıcakken saplarından tutarak bir bıçakla kabuklarını soyun, sap kısmını kesin
  5. Her soyduğunuz patlıcanı hazırladığını unlu yağlı karışıma atın ve çatalla ezerek birbirine iyice karışmasını sağlayın
  6. Tencereyi ağır ateşe koyun. Patlıcanlar pütürsüz bir püre haline gelinceye kadar bir tahta kaşıkla veya çırpma teli ile karıştırmaya devam edin
  7. Bu sırada ılık sütü ağır ağır ilave edin, tuzunu da ekleyin
  8. Karışım fokurdayınca ocaktan indirin. Üzerine biraz muskat cevizi, karabiber ve kaşar peyniri ekleyip karıştırın
  9. Sıcak beğendiyi tabağa koyun, ortasını çukurlaştırın. Sıcak eti biraz suyuyla beraber bu çukura yerleştirin

Biraz zahmetli aslında ama lezzeti garantili ve Türk-yabancı ayırt etmeden hemen herkesin sevdiği bir yemek bu. Üstelik sunumu da çok şık. Yanına bademli yada şehriyeli pilav çok yakışıyor. Ben özellikle beğendi kısmını bir tencere kadar yiyebilirim!! Zaten közlenmiş patlıcan lezzetine her zaman hayranım!

Tekrar abime teşekkürler!

Sevgiler

13 yorum:

yemekbahane dedi ki...

Ceylancım,

Günaydın, su anda saat 08:30 ve ben afyonumu patlatmaya ugrasıyorum masa basında :)Blogları gezmek sabahları cok iyi oluyor.İlk sana gunaydın dedim..icim acıldı okuyunca guzel yazını ve gorunce mis gibi yemeklerini.
Kendine iyi bak.
Ellerine sağlık canım.

Müge

Nur AYDAY dedi ki...

Ceylan'cım Merhaba,
Misafir ağırlamayı çok seviyorum ama .. böyle güzel bir masada ağırlanmak benim de hoşuma gider:))
Çok güzel lezzetler hazırlamışsın..
Domates çorbası bizim evin favorileri arasındadır. Ama benim tarifim daha basit.. Seninki çok leziz görünüyr. Kuru otlarımı temin edip deneyeceğim..
sevgiler
nur

Safran dedi ki...

Hazırlıklar güzel ama resimdeki yakışıklı hepsinden güzel, sevgilerimi gönderiyorum :))

Ceylan dedi ki...

Günaydın Müge'cim ! Çok sağol! Ben de sana şimdi bir öğlen kahvesine geliyorum hazır ol :)) Buarada yine kursa gitme niyetin var mı? Ben Nisan sonu istiyorum, belki Coccolat'a giderim. Bebek gelmeden yapmam lazım, sonra çok zor! Belki karşılaşırız?
Nur'cum selamlar !
Sofra kurmak en sevdiğim şeylerden. 1 kişi bile gelse büyük bir zevk. Ama belim beni mahvediyor. Umarım doğumdan sonra eski sağlığıam kavuşabilirim!

Safran'cım,
Bizim bu yakışıklılarımız olmasa "halımız nicedir?? (biraz da Azerice!).. Blogunun yeni renklerini çok beğendim bu arada (ben de yakında değiştirmiştim), dur devamını senin bloga yazayım. Sevgiler !

pecete dedi ki...

Her iki yemekte birbirine çok yakışır ve tad açısından birbirlerini taşır. Ellerine sağlık diyorum... Birinci ile ikinci arasında 3 yaş olması iyi mi???

Nukhet dedi ki...

Ceylancim

Gercekten de soyle guzel bir Hunkar Begendi tarifine ihtiyacim vardi. Oyle guzel anlatmissin ki senin tarifini denemek farz oldu. Ellerine saglik canim. Bir de o kadar yemegi bir ogunde yiyebildiniz mi Allah Askina

Safran dedi ki...

Merhaba canım :) Ben classic temp. kullanıyorum.Classic temp.de html kodları var içlerinde http://... diye giden internet adresleri var yada # ile başlayan renk kodları, onları değiştirerek istediğin resmi ekliyorsun ama dikkatli olmak lazım sayfaya zarar vermemek için, yaptığım değişiklikleri önce previewda inceliyorum sonra "save temp. changes" e basıyorum...Biraz karışık işler gerçekten de değil mi? Hakikaten çok da zaman alıyor, en iyisi hazır ve çok güzel bir temp. bulup onu kullanmak gibi geliyor bana...Belki yeni customize özelliği de daha zevklidir, bir ara deneyeceğim ben de... Öpüyorum oğlumu da seni de...

aslı dedi ki...

sofra müthiş olmuş canım,ellerine sağlık...

Ceylan dedi ki...

Sevgili Ayşem,
3 yaş doğru aralık mıdır görücez vallahi!! Benim oğlum zaten kıskanç ve bir ana kuzusu, dolayısı ile işlerin çok kolay olmasını hiç beklemiyorum! Ancak doktorlar ve kitaplar derki, siz pozitif ve iyi düşünün, iyi olsun! Siz nasıl bakar ve ele alırsanız, çocuklar da ona göre davranır. Dolayısı ile önce kendimi inandırmam lazım! Aslında bu konuda bir post yazmayı düşünüyordum, iyi oldu sorduğun!

Nükhet'cim, emin ol bu tarif leziz ! Çok kere denendi! Yemekler ise tabii ki sonraki 3 gün de yendi! Hatta ertesi gün çaya gelenlere brownie, kısır ve muammara bayramı yapıldı:)) Bir taşla kaç kuş sayamadım!

Safrancım çok sağol ! Sanırım ben böyle devam deceğim bir süre daha! Gerçekten karışık gibi..önce biraz cesaret ve deneyim kazanmalı!!

Aslı'cım çok sağol..

Tuba dedi ki...

Abinin ellerine saglik. baku menusu deyince, farkli bir sey sanmistim:)) Ama hunkar begendinin eline zaten su dokulemez degil mi? Sevgilerle,

hayat dedi ki...

merhaba Ceylan, bu ne hamaratlık böyle hepsi birbirinden harika mis gibi tarifler. Ellerine emeğine sağlık canım.
Sevgilerimle...

pembeli dedi ki...

Domates çorbası ve beğendi çok nefis görünüyor ellerine sağlık.

Kolay Yemek Tarifleri dedi ki...

Elinize sağlık.