Cuma, Şubat 23, 2007

Miss gibi Ekmek ! Cevizli ve ayçekirdekli


Yeni ekmek makinamızla biraz biraz barışmaya başladık nihayet ! Ama size tavsiyem, marka diye hemen büyük isimlere atlamayın ! Aslında ekmek makinası almadan önce, tesadüfen bulduğum sitedeki kriterler tablosuna mutlaka bakın. En önemlisi ise, pek çok değişik tarifin açıklamalı bir şekilde kullanım kılavuzunda bulunması.

Bizim makinamız Moulinex, babam sağolsun İstanbul'dan aldı, Uluç da buralara taşıdı. Makine çok güzel ama klavuzunda tam buğday ekmeği ya da taneli ekmekler tarifi bulamadım. Müşteri hizmetlerindeki kızın cevabı da "valla bizde de yok o tarifler, bilemiyoruz" oldu!! Çok kızdım çook! Peşini bırakmayacağım ama!

Neyse, ben de deneme yanılma ile biryerlere vardım. Evdeki rejim durumlarından dolayı tam buğdaya takmış vaziyetteyiz ! Aşağıdaki tarif Tarçın'ın Mutfağından uyarlama oldu. Bizimki biraz daha diyet diyebiliriz!

Tarifteki ölçüler, ekmek makinasından çıkan cup ve table/tea spoon ölçülerinden.

Malzemeler:
  • 1 + 1/8 cup ılık su
  • 2 + 1/2 tbsp (tablespoon) süt tozu
  • 2 + 1/2 tbsp zeytinyağı
  • 1/2 tbsp diabet şeker (dilerseniz tabii normal şeker)
  • 1 + 1/2 tsp tuz
  • 3 cup un (ben yarısını beyaz, yarısını tambuğday unu kullandım)
  • 1+ 1/4 tsp instant maya
  • 1/3 cup dövülmüş ceviz ve 1/3 cup ayçekirdeği

Tarif :

  1. Bütün malzemeleri, ceviz ve ayçekirdeği hariç, yukardaki sıra ile makinanıza koyun.
  2. Makinanızın 1.programına basarak başlatın (kıtırlık için 2 ya da 3. kıtır seviyesi uygun)
  3. Makinanız ikinci yoğurma işlemine başlayınca ceviz ve ayçekirdeğini ekleyin

Yaklaşık 3 saat içersinde nefis ekmek kokuları içinde ekmeğiniz hazır. Dayanamayıp da hemen keserseniz biraz hamur oluyor dikkat!

Internette bir sürü güzel tarif var, Devletşah, Portakal Ağacı ya da Ekmek Kokusu'na girip bakmanızı tavsiye ederim (isimlere tıklarsanız benim beğendiğim tarfileri direk bulabilirsiniz). Makinalı ve makinasız olarak tarifleri bulabilirsiniz.

Tek sorun var, o da ekmek tüketiminiz artabilir !

NUŞ OLSUN!!

3 yorum:

semiramis dedi ki...

Ya gerçekten hayatlarımız çok benzer. Benim de ekmek makinam Moulinex ve o kadar araştırmama rağmen bu markayı kullanan birine ulaşamamıştım 1 sene önce. Çok başarısız ekmekler yaptım başlangıçta. Makinayı iade etmeye karar vermiştim ki biri imdadıma yetişivermişti:)

semiramis dedi ki...

Ceylancim, mis kokulu ekmekler'deki Sabonis ekmeği denedin mi? Inanılmaz güzel oldu, öyle bir kabardı ki.Normal beyaz ekmeğin sütle yapılmışı, 1 yumurta ve 1 haşlanmış patates eklentisi ile. Denemediysen mutlaka dene diye yazayım dedim.
http://ekmekkokusu.blogspot.com/2007/10/sabonise-ekmek.html

Ceylan dedi ki...

Semiramis'cim ben de son zamanlarda Binnur'un kitabı sayesinde peye denem yaptım ama Sabonisi denememiştim. Hemen deneyeceğim! Zira benim bu ara takıntım pekmezli-peynirli ekmek oldu. O da harika ama değişiklik lazım di mi! Zaten bu ara Mert, "ooof her sabah ekmek yapıyorsunuz" diyor! Bİr de kazara Nutella'yı tadacak oldu, şimdi bal filan da yemiyor iyi mi!! Yandık!