Çarşamba, Şubat 28, 2007

Muffin süsleme günü ve pasta denemeleri


Geçen gün muffin süsleme günü yaptık ama Bakü'de nadir olan birşey, kar yağdı. Biraz tutuyor sonra eriyordu, sonra yine bastırıyordu. Aslında Bakü'nün havası İstanbula çok benziyor. Dün mesela günlük-güneşlikti, dünden eser yoktu ! Aynı gün içinde de böyle durumla olabiliyor. Bakü'nün en büyük farkı meşhur rüzgarı, zaten Bakü "rüzgarlar şehri" demekmiş.

Neyse, konumuz geçen haftaki kurabiye gününden sonra bu hafta da muffinleri süsleme günü yapmaktı. Tarifini, pastacılığa sarıp da Amazon'dan aldığım bir sürü pasta kitapları arasından buldum. Bu arada Ceren'in iki oğlunun doğumgünü pastalarını yapmaya niyet ettiğimden öncesinde bir deneme yapalım dedik.


Bakü'de pastanelere toptan malzemeler satan küçük, ıkış-tıkış, toz içinde dükkanlar var. İçinde çok ucuza çok enterasan malzemeler bulabiliyorsunuz. Oradan aldığım 2 kek kalıbını denedim. Pasta tariflerini Emel Başdoğan'ın kitabından aldım.

Yandaki tavşanın çikolatalı keki ve muzlu-kremalı içi süper oldu!

Ama yandaki ayıcığın sade keki başarısız oldu, çok sertti. İyi ki denemişim tarifi, muhtemelen fırından kaynaklı bir durum.



Tariflerini henüz vermiyorum çünkü bunlar deneme maksatlı yapıldı. Gerçekten başarıya ulaşınca size tarifleri de vereceğim.


Bir de yeni bir Yahoo group keşfettim, yeni bulduğum bir blogdan, Gelincikler, pastacılık üzerine güzel bir site. Yahoo grubunda da pastacılık üzerine güzel bilgi paylaşımları var. Malzemeler, tarifler, resimler, ne ararsanız var.

Ben size muffin tarfini vereyim, kolay ve güzel bir tarif, 30-min Kids Cakes kitabından, American Muffin tarifi:

Malzemeler:
  • 300g un
  • 3 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 125g şeker
  • 3 yumurta
  • 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 50g eritilmiş tereyağ
  • 2 tatlı kaşığı vanilya
  • 150g yoğurt

Tarifi:

  1. Un, kabartma tozu ve şekeri bir kaba koyup karıştırın
  2. Yumurta, yağ, eriyip ılınmış tereyağ, vanilya ve yoğurdu ekleyin ve kaşıkla hafifçe karıştırın (fazla homojen yapmayın)
  3. Muffin kalıplarına (12 adet) kağıt koyarak içlerini doldurun
  4. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında, 15-18 dakika, üzerleri altın sarısı olup, iyice kabarana ve üstleri hafif çatlayana kadar pişirin
  5. Dilerseniz bu karışıma 1 tatlı kaşığı limon ya da portakal rendesi ya da 100g çikolata parçacıkları ya da 1 vanilya yerine ezilmiş bir muz ekleyebilirsiniz.

Daha önce buradaki arkadaşım Elif'in oğlu Berkay'ın doğumgününde yandaki süslemeleri yapmıştım.

Renkli kreması için, 125g tereyağına (oda sıcaklığında bekletilmiş), elenmiş 250g pudra şekerini azar azar ekliyorsunuz. 2 tatlı kaşığı da süt ekleyip, mixer ya da kaşıkla iyice karıştırıyorsunuz. Hafifleyip, sürülebilir kıvama gelene kadar süt ya da şeker miktarı ile oynayabilirsiniz.

Elde ettiğiniz karışımı parçalara bölerek, dilediğiniz gıda boyasından, kürdan ucuyla azar azar ekleyip karıştırıyorsunuz. Muffinlerin üzerlerini bıçakla biraz düzleştirebilir ve önce renkli kremasını, sonra da dilediğiniz süslemeleri yapabilrisiniz. Minik şekerler, yıldızlar, gümüş şekerler, hindistan cevizi tozu, vs vs...artık yaratıcılığınıza kalmış..Bu işi çocuklar yapınca tabii etrafın epeyce batmasını göze alın :)

Afiyet olsun ve iyi eğlenceler !!

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Eline sağlık,çok güzel ve şirin görünüyorlar.....Selam ve sevgilerimle...

Nukhet dedi ki...

Sevgili Ceylan

Blogundan cikolatali pasta sayesinde haberim oldu. OzellikleBaku de oldugunu okuyunc ilgimi cekmisti. Simdi sen o muffinleri Benim Elifimin Berkayinin dogum gunu icin mi yaptin? Hani `minik Arda`nin agabeyi, Altugun oglu olan Berkayim icin mi? Eger oyleyese onlar benim coooooooksevgili arkadaslarimdir Istanbuldan bilesin. Selamlarimi ilet lutfen onlara. Sevgiler
Nukhet

Ceylan dedi ki...

Yoksa sen de, Elif'in "Nükhetim de Nükhetim" diye basettiği Nükhet misin?? Dünya ne kadar küçük değil mi? Sağolsun internet, hepimizi bir şekilde buluşturuyor işte !!
Elif Bakü'de bizi hayata bağlayan, Türklerin gayri-resmi muhtarı olabilecek yegane arkadaşımız ! O zaman seni mutlaka ziyarete bekliyoruz ! Haberleşelim yine, Sevgiler ! Ceylan