Pazar, Mart 11, 2007

Bakü'de hareketli günler !

Geçtiğimiz hafta Bakü'de çok sosyal ve de çok renkli oldu !!

8 Mart Dünya kadınları günü ile başlayan telaş, haftasonu yemeklere, konserlere ve doğumgünlerine taşındı! Burada küçük bir topluluk olarak yaşandığından, bir miniğin doğumgünü ya da birinin veda partisi olduğunda, pek çok insan aynı anda telaşta oluyor !!

8 Mart Dünya kadınlar günü eski Sovyet ülkelerinde başka bir coşkuyla kutlanıyor. Bizdeki Anneler Günü, hatta ötesinde bir bayram havası var. Öncelikle işyerleri tatil oluyor ve kadın-erkek bu günden faydalanıyorlar !! Sonra törenler, kutlamalar yapıyorlar. Hanımlara çiçek hediye etmek de günün geleneğinden. Heryerde, herkes bayanlara "Bayramanız Mübarek" diyor ! Taksi şöföründen, bakkala, otoparkçıdan, garsona, sizi gören herkes bunu bıkmadan tekrar ediyor ! Çok hoşuma gitti aslında ! Yani iş ticarete de dökülmüş elbet ama sadece şu güzel kutlama bile kulağa hoş geliyor !
Biz de Bakü'deki arkadaşlarımızla kendimize bir Kadınlar Günü sofrası yaptık !
Daha doğrusu, Suna nefis bir sofra hazırladı, Ceren ve ben de keyfini çıkardık ! Menümüz az ve özdü ! Ama çiğbörek ve mantı zaten hayatta en sevdiğim yemeklerden olduğundan, bir de üzerine mercimekli köfte olunca, zaten midelerimiz de bizimle beraber bayram etti !
Suna, sofrasına kaç kişi gelirse gelsin, mutlaka gül yapraklarını ve değişik yerlere serpiştirdiği mumlarını eksik etmiyor. Domates-salatalık bile reyhan yaprakları ile süsleniyor, turşular resim gibi sergileniyor ! İşte sofra zevki budur ! Işık yeterli olmadığından sizinle detaylı paylaşamıyorum ama bana güvenin, cidden nefis bir sofraydı!
Hamarat Suna bizi bir güzel doyurdu, ben de Mert'in yardımları ile (yukardaki resimde gördüğünüz üzere o kadar yardımcıydı ki, en sonunda bir tas pudra şekerini kafasından aşağı döküverdi!) yaptığım pastayı getirmiştim! Pasta yine Emel Başdoğan'ın kitabından bir uyarlama! İçi kayısı püresi ve beyaz çikolata-krema karışımı (nefis bir kombinasyon mutlaka deneyin, tarifini ayrıca vereceğim!), dışı ise çikolatalı icing ve kakaolu !

Suna'nın mantısı bir klasik olmakla beraber, eşinin Trabzon
tarafından gelen, üzerine hamur kıtırı katma alışkanlığı, mantıya başka lezzet katmıştı. Mantıdan artan hamurları küçük küçük doğrayıp kızgın yağda kızartıyor, en son ekliyorsunuz ve yumuşacık mantıların üzerinde çıtır çıtır yiyorsunuz!

Mantı hamuru çok gelirse, siz de Suna gibi, bir de yanına çiğ börek yaparsınız !
Çiğ börek bana hep Marmaris'teki salaş çiğbörekçilerde, yanında ayranla, o sıcak günlerde, bayıla bayıla yediğimiz o güzel lezzetleri hatırlatır ! Artık Marmaris'te öyle anne-kızın işlettiği, salaş mantıcı-çiğ börekçi bulmak çok zor ! Ancak Marmaris dışında, koylara giderken, Datça yolunda filan belki bulabilirsiniz.
8 Mart ziyafetinden sonra haftasonu, "Bakü'lü Türk Anneler Grubu" yemeği, bir doğumgünü ve bir de konser yaşadık. Bunları ayrı ayrı anlatmam gerekecek, bir sonraki posta artık!
Bu hafta da ağır misafirler var ! Annem ve kayınvaldem Bakü'ye geliyor, çok heyecanlıyız ! Yapacağımız yemekleri ve Bakü gezilerini sizinle de paylaşacağım.
İyi haftalar !

2 yorum:

Yemekbahane dedi ki...

Ceylan merhaba,

Okuyunca içim ısındı, harika yazmışsın..
Yaptıklarınız çok hoş gerçekten.
Sofra da harika gözüküyor, emeği geçen herkesin ellerine sağlık.

Sevgiler
Müge

Betül dedi ki...

Harika bir sofra.Ne güzl kendinize böyle ziyafet çekmeniz.Özendiriyorsunuz benide:)