Pazartesi, Mart 19, 2007

Biz pazar kahvaltısı :AYVA REÇELİ, SOSLU SUCUK, ÇAVDAR EKMEĞİ


İstanbul'dan gelen misafirlerimize pazar sabahı, benim de çok özlediğim klasik bir "pazar kahvaltısı" hazırladık. Menü biraz sade sayılabilir :
  • Peynir-zeytin-kayısı-ceviz tabağı
  • Soslu sucuk
  • Peynirli-otlu omlet
  • Karışık börek
  • Ev yapımı ayva ve kuşburnu reçeli
  • Ev yapımı zeytinli-kurutulmuş domatesli ekmek
  • Domates-salatalık (zeytinyağ-limonlu, kekik, nane, maydonozlu)
  • Bal-zeytin ezmesi-krem peynir
Tabii en güzeli mis kokuları yayan ekmeğimizdi. Bu sefer sıfırdan değil de, Söke Un'un Çavdar ekmeği karışımından yola çıkarak bir ekmek yaptım. Karışımın tarifindeki su yerine süt koydum ve ona da 2 kaşık zeytin ezmesi ekledim. Birinci alarmdan sonra da, kekik, kırmızı pul biber, küçük doğranmış kurutulmuş domates ve siyah zeytin ekledim.

Bu tarifi sıfırdan yapmak isterseniz, Hatice'nin kurutulmuş domatesli tarifi de çok güzel.


Sucuk ise biliyorum çok sağlıklı değil ama işte pazar deyince de aklıma hep sucuk-pastırma geliyor (halbuki çocukken böyle bir alışkanlığımız filan da yoktu ama!). Üstelik bu sefer zeytinyağına yaptığımdan, nispeten hafif oldu !! Sosu ise şöyle, zeytinyağına 1 tatlı kaşığı biber salçası koyun, çevirin. Sonra sucuk miktarınıza göre, içinde biraz sulu pişecek bir şekilde biraz domates suyu ve 1 tatlı kaşığı da ketçap ekleyin. Sucuğu da ekleyip üzerine kekik ve isteğe bağlı olarak kırmızı pul biber ekleyin. Burada püf noktası sucuğu kurutmadan ama yumuşacık pişirebilmek. Suyunu da biraz bol tutmak lazım ki, sonra suyuna puf puf ekmekleri banabilin!!

Gelelim Ayva reçeline... Annemin tarifine göre, 1 kilo ayvayayı rendeledik üzerine yaklaşık 1kilo şeker ekledik. Tencereye koyduk ve ayvayı ayıklarken ayırdığımız çekirdeklerini ve biraz da kabuğunu ekledik. Orta ateşte pişirirken, üzerinde oluşan şekerlenmeyi delikli bir kepçe ile topladık. Ateşten inmeye yakın (yani reçel kıvamına gelmeye başlayınca), 10-15 adet karanfil ekledik. En son olarak da 1 limonun suyunu ekleyip, karıştırıp, hemen altını kapattık.
Peynirli-otlu omlet ise tabii ki çok kolay ! Bir kapta yumurtaları, beyaz peynir, kaşar peynir rendesini, maydonoz-dereotunu, tuz-karabiber-kırmızı biberi ve kıvamını biraz sulandıracak kadar sütü ekliyorsunuz. Sonra ister yağlı ister yazğsız tavaya döküp pişiriyorsunuz. Dilerseniz bu karışıma sucuk-sosis-mantar da ekleyebilirsiniz (bu malzemeleri omletten önce biraz pişirmeniz gerekir).
En son tavşan kanı rengindeki çayları da fincanlara koydunuz mu...tamam şimdi sofra hazır, herkesi buyur edebilirsiniz !
Afiyet olsun, sizin sofralarınız daha da zengin olsun !

1 yorum:

Safran dedi ki...

Ceylancım ayva reçeli tarifini mutlaka deneyeceğim, hemen not aldım... Sofra çok güzel yine çok özenli, ellerine sağlık, oğlumu da seni de öpüyorum, sevgiler :)